1. FÁZE = DIETA ČISTÝCH BÍLKOVIN
–  tato fáze má drtivý start úbytku tukových zásob
–  drží se od 1 – 5 dnů a smí se jíst toto :
  1. libová masa, telecí, hovězí, koňské — vše grilované, pečené bez tuku
  2. droby – játra a ledviny z telete, drůbeží játra, hovězí -NIKDY NE VEPŘOVÉ (lze i hovězí a telecí srdce)
  3. všechny druhy drůbeže – vše bez kůže a tučných částí – NEJÍST KACHNU, HUSU
  4. všechny plody moře (mušle, korýši, krevety – bez hlav – tam je moc tuku)
  5. všechny druhy ryb sladkovodní a mořské, nevadí vůbec, jsou-li hodně tučné, konzervy ve vlastní šťávě a v tomatě, surimi tyčinky jsou nej vhodnější jíst rozmražené na cestách, kdy hrozí nebezpečí porušení diety
  6. kvalitní netučná krůtí a kuřecí šunka, vepřová jen libová s obsahem 3% tuku, jinak raději vynechat a uzeninu jíst s rozumem, obsahuje mnoho solí
  7. vejce- na j akýkoliv způsob
  8. rostlinné proteiny = tofu s nižším obsahem tuku (do max 8%), sojové mléko omezeně = 1-2 šálky/den
  9. netučné mléčné výrobky s obsahem 0,5% tuku = tvaroh, jogurt, mléko – též omezeně, protože obsahuje mléčný cukr, (porovnejte obsah bílkovin v tvarohu a v jogurtu) tvarohu lze sníst až 800g/den, víc ne!
  10. pochutiny : káva, čaj, odvary, ocet, bylinky, koření, cibule, česnek, citron na pokapání ryb – ne do nápojů jako citronáda, troška hořčice a sůl též omezeně, nakládané kyselé okurky = jako koření, ne v množství jako příloha zeleninová
  11. 1 placka z ovesných otrub = příprava : 1 vejce (nebo jen bílek), 1,5 lžíce jogurtu nebo tvarohu, 1,5 lžíce oves. otrub, zamíchat, osladit aspartanem nebo osolit (dle chuti) a na teflonové pánvi péct asi 2 min po každé straně. Pánev lze vytřít kapičkou oleje.
  12. 1,5l pramenité vody nebo z vodovodu odstátá/den! Nekompromisně!
  13. jako recept na léky = 20 minut rázné rychlé chůze/denně!m lze rozdělit do 2x 10 minut

Nic dalšího, co není v seznamu není dovoleno.

Tato fáze se dá držet jen 1 den v týdnu pro zhubnutí cca 5-7 kg nebo jako udržovací den do konce života s tím, že se pak v proteinový den dělá placka se 3 lžícemi ovesných otrub, ale to až po dosažení kýžené váhy. Kdo chce shodit více jak 5 kg, měl by tuto fázi držet 3- 5 dnů, to nastartuje organismus na delší hubnutí tj. cca 10-20 kg.

Jaký váhový úbytek lze očekávat: u méně obézních cca 1,7 kg/týden,
u hodně obézních až 4-5kg/týden (zadržovaná voda),
u komplikovaných případů = několik neúspěšných předešlých diet, menopauza, hormonálních poruch štítné žlázy lze očekávat 1 kg/týden.

Ten kdo zvolí 1 proteinový den v týdnu, mely by denně jíst po shození kil 3 polévkové lžíce ovesných otrub, chodit 20 min a pít 1,5l vody/den minimálně. Ostatní dny může jíst normálně. Aby však udržel shozená kila, je třeba tento cyklus dodržovat stále. Je to vlastně náhrada za dříve držený den půstu v týdnu, kdy tělo dostalo je napít, ale sáhlo vždy do svalových rezerv. Při dnešním sedavém a pohodlném životě není půst vhodný, proto ho nahrazuje proteinový den, bez tuku, kdy tělo samo po dobu 3 dnů má tendenci hubnout, pak zase začne nabírat, ale přijde opět proteinový den. Otruby jsou vynikajíci vláknina, která čistí řečiště cév a chrání před mrtvicí.

2. FÁZE = DIETA STŘÍDÁNÍ ČISTÝCH PROTEINŮ SE DNEM PROTEINŮ A ZELENINY

Tato fáze trvá v dietě nejdéle, dokud se nedostanete na reálnou váhu, která je ovlivněna nejvyšší dosaženou váhou, byť jen na 1 den v životě. Tělo si tuto váhu pamatuje a má tendenci se k ní za každou cenu vrátit!

  1. den proteinový = viz fáze 1.
  2. den s proteiny a zeleninou = která zelenina je povolená : rajčata, papriky, okurky, ředkvičky, špenát, chřest, pórek, fazolové lusky, zelí hlávkové, houby, celer, fenykl, zázvor, všechny druhy čekanky a salátů, červená řepa, lilek, cuketa, omezeně mrkev a řepa, z ořechů lze trocha mandlí – ostatní ořechy jsou zakázané
  3. zeleninu lze jíst syrovou, dušenou, vařenou, vše bez tuku, lze použít masové a zeleninové bujóny – (masox)
  4. pít v této fázi až 2l  vody/den (v těchto 2l je započítána káva, čaj, polévka atd.)
  5. chůze = 30 min denně

[nechtějte za každou cenu shodit víc, než je reálná váha, stejně ji neudržíte] příklad = žena výška 160 cm vážící ve 20 letech 52 kg dosáhne ve věku 40-45 100 kg, může chtít shodit jen na 70 kg a nikdy už méně!

3. FÁZE = DIETA ZAMEZUJÍCÍ JOJO EFEKTU

Tato fáze je nej důležitější článek celku, protože, přesto, že jste zhubli jste nyní nejvíce ohroženi možnou zpětnou nadváhou, ještě není vyhráno!

VZOREC : NA KAŽDÉ SHOZENÉ KILI JE TŘEBA DRŽET TUTO DIETU PO DOBU 10-ti dnů, tj. shodíte-li 15 kg x 10 dní = 150 dnů

Od nynějška můžete jíst vše, co dosud tj.
–     placku z ovesných otrub (2 lžíce otrub)
–     proteiny a zeleninu a 2l vody/den
a přidávejte:
+ 2 krajíce chleba (celozmného) za den
+ 1 porce sýra 30% (jen tvrdé sýry typu Eidam) na den 40g a snězte najednou ne víc
+ 1 porce ovoce-nejlépe jablko, pomeranč, grep, kiwi apod.
nikdy nejezte banán, hroznové víno a třešně + 2 porce škrobovin týdně – těstoviny, kuskus, čočka, rýže- basmati + 2 slavnostní jídla do týdne (lze si dát zákusek po obědě, nebo víno a to, co vám nejvíce chybělo)
(ten den, kdy je slavnostní jídlo, je třeba si dopřát jen u oběda nebo jen u večeře, ne že si dáte zákusek po obědě a víno po večeři)
+ chůze 25 min/den
+ NEZBYTNÉ 1 DEN 1. FÁZE = čisté proteiny = je dobré si určit den v týdnu, kdy budete držet jen proteiny, třeba čtvrtek a pak vždy tento den dodržet, výjimečně lze jíst proteiny ve středu, ale pak se zase vraťte ke čtvrtku. Tento den totiž nastartuje metabolismus na opětovně hubnuti a tím udržuje dosaženou váhu.

4. FÁZE = UDRŽOVACÍ CYKLUS

po uplynutí správného počtu dní předešlé diety je metabolismus dostatečně stabilizován a lze začít jíst úplně normálně jako ostatní lidi tj.
6 dní běžná strava 7. den (čtvrtek) čisté proteiny. Kdo toto dokáže, neměl by víckrát přibrat. Rozhodně to však neznamená, že se začnete běžnou stravou přejídat a nezřízeně pít alkohol. Je možné jist dosyta a dost, ale přesto s rozumem.

  • denně 3 lžíce ovesných otrub do jogurtu nebo v placce  až do konce života
  • denně choďte 20 minut a pijte 1,5l vody/den
  • chraňte si navyklé zkušenosti, aby se váha nevrátila (při porušení rytmu – tělo má neustále tendenci přibrat!)

Související obrázky: